Totul despre osmoza inversă

În caz că nu ați auzit până acum de osmoza inversă aceasta este o tehnologie de purificare a apei care utilizează membrane semi-permiabile pentru a îndepărta până la 99,7% din elementele dizolvate în apă. Astfel obținându-se o apă cât mai pură, lipsită de orice bacterie sau de virusuri.

Primele membrane pentru osmoza inversă au fost inventate în anul 1959, urmând să fie patentate în anul 1960. În cele din urmă primul filtru de apă care folosea osmoza inversă a apărut în anul 1970. Acestea au fost și sunt folosite pentru a produce cea mai pură apă, indifirent de calitatea apei de intrare în filtru.

În acest proces de osmoză inversă se aplică o presiune mai mare pe substanța care prezintă o concentrație mai mare pentru a depăși presiunea osmotică.

Cel mai mare avantaj al acestei tehnologii este că poate elimina un număr foarte mari de substanțe din apă printre care se numără: calciu, sodiu, magneziu, fier, mangan și lista poate continua cu alte zeci de substanțe chimice.

Despre osmoza inversa trebuie sa stii că se utilizează în general în procesele industriale însă se pot achiziționa filtre cu osmoză inversă și pentru utilizarea lor casnică.

Cea mai importantă componentă a unui sistem cu osmoza inversa este reprezentată de membrana TFC care practic reprezintă inima unui astfel de sistem de filtrare. Pentru ca această membrană să fie protejată este de preferat să prefiltrăm apa în prealabil. Dacă apa care ajunge la membrană este mai curată, durata de viață a membranei va fi una mai mare și randamentul acesteia va fi unul mult mai bun.

În concluzie osmoza inversă este unul dintre le mai bune procese de filtrare ale apei, fiind la momentul actual cel mai avansat proces de filtrare, oferind cea mai pură apă posibilă. De asemenea în prezent și în România este tot mai întâlnită osmoza inversă, românii optând pentru o apă mai benefică.