Tot ce trebuie să știi despre sinuzită

Fără CategorieNiciun comentariu

Te afli aici:Tot ce trebuie să știi despre sinuzită

Prezența unui proces inflamator în sinusuri se numește sinuzită. În funcție de locul localizării inflamației, se distinge sinuzita maxilară, frontală, etmoidală și sfenoidală.

O persoană are patru perechi de sinusuri: maxilar, frontal, etmoid și sfenoid. Sinușii maxilari sunt localizați deasupra maxilarului superior, etmoid între ochi, frontal în frunte și cel sfenoid în formă de pană adânc în craniu. Fiecare din cele patru perechi de sinusuri este umplut cu aer și are o legătură cu cavitatea nazală.

Funcțiile sinusurilor paranazale:

  • Umidificarea aerului inhalat.
  • Îmbunătățirea rezonanței vocii.
  • Protejarea ochilor și creierului de influențele mediului.

Cauzele inflamației sinusurilor

Pentru inflamația membranei mucoase a sinusului este suficientă boala respiratorie acută obișnuită. Una dintre cauzele comune ale sinuzitei este rinita netratată și prezența proceselor patologice în zonele periapicale ale dinților maxilarului superior.

Când este prezenta o inflamație, apare o creștere a membranei mucoase a nasului și a sinusurilor. Apoi, există aderarea la flora bacteriană. Infecția poate pătrunde din cavitatea nazală în sinusul maxilar, frontal, etmoid sau sfenoid. Prezența inflamației determină o îngustare sau o suprapunere completă a fistulelor (canalele de excreție ale sinusurilor). În acest sens, eliberarea secrețiilor din sinusuri în cavitatea nazală este perturbată.

Apropo, chiar si plantele obișnuite de acasă pot contribui la dezvoltarea sinuzitei, deoarece acestea pot elibera sporii în aer, care, atunci când sunt inhalați, intră în corp, unde, pe fundalul imunității reduse, încep să se prolifereze în mod activ. În acest caz, poate exista sinuzită fungică: o infecție fungică a sinusului maxilar.

Simptomele sinuzitei

Se remarcă patru trăsături comune principale sinuzitei:

  • Congestie nazală.
  • Obstrucționarea descărcării nazale.
  • Scăderea simțului mirosului.
  • Senzația de spargere în interiorul sinusurilor.

Unii pacienți pot prezenta alte simptome. De exemplu, dureri de cap severe, nu numai pe frunte, dar și în partea din spate a capului, în interiorul capului, în zona temporală, precum și durerea dinților maxilarului superior și, prin urmare, manifestările sinuzitei pot fi ușor confundate cu durere de dinți.

Diagnosticul bolii

În plus față de examinarea vizual-tactilă a unui pacient de către un medic în clinici moderne, diagnosticul de sinuzită se efectuează folosind un endoscop flexibil, care este introdus în cavitatea nazală. La capătul dispozitivului este o cameră miniaturală care permite monitorizarea în timp real a stării cavității nazale, de exemplu, separarea puroiului de sinusul maxilar. Astfel, medicul poate face un diagnostic specific.

În general, în conformitate cu standardul mondial, trebuie făcută o imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) a capului, ceea ce va face posibilă înțelegerea dacă pacientul are sinuzită sau nu, precum și identificarea altor probleme (dacă există).

Tratamentul sinuzitei

Sinuzita este o boală infecțioasă, o complicație a unei infecții virale, în care componenta bacteriană este aproape întotdeauna prezentă. Dacă pacientul este diagnosticat cu sinuzită, antibioticele pot fi prescrise pentru a suprima infecția dezvoltată. În ceea ce privește picăturile vasoconstrictoare, acestea pot fi luate numai dacă există probleme cu respirația nazală, dar nu mai mult de trei până la cinci zile. Cu toate acestea, acum există o alternativă excelentă pe piata – picături nazale cu un hormon cu mai puține efecte secundare.

Anterior, pentru a combate sinuzita, se efectua adesea puncția sinusului maxilar. În prezent, tratamentul sinuzitei este practicat fără perforări și durere. Până în prezent, această metodă de tratare a sinuzitei este utilizată în diferite țări din întreaga lume.

Tratamentul sinuzitei cu un cateter NMC este următorul. Dispozitivul este introdus în cavitatea nazală, după care este atașată o seringă, ceea ce creează o presiune negativă în cavitatea nazală. În acest caz, secretia sinusurilor este evacuata. După scurgerea exudatului, medicamentul este injectat în sinus.

Despre autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus